Belgelendirme Belgelendirme - Römork Tip Onay Belgesi, Araç Projesi, Projelendirme, çizim, tadilat, At Tip Onay Belgesi,Tiponay,Merkezi Dingili Römork Tip Onay Belgesi, Üstyapı, Tekne Römork Tip Onay Belgesi, Dorse Tip Onay Belgesi, Treyler Tip Onay Belgesi, Araç Proje, Araç Projesi, Araç Projelendirme, Araç Tadilat, Araç proje çizim, Okul Taşıtı projesi, Karavan Projesi, Araç Üstü Ekipman Belgesi, Test, Test Merkezi, Araç Üstü Damper, Araç Üstü Tanker, Dorse, Low Bed, Treyler, Semi Treyler, Yarı Römork,Yarı Romork, Seri Tadilat, AİTM, Karayolları Uygunluk belgesi, Otomobil, Kamyonet, Kamyon, Ahşap Kasa, Açık Sac Kasa, Tente, Korkuluk, Kapalı Sac Kasa, Kapak İlavesi, Damper Kasa, Meşrubat Kasa, Tüp Kasa, Akaryakıt Tankeri, Arasöz, Vidanjör, Kupa Tadilatı, Şasi Tadilatı, Aktarma Organları Tadilatı, Frigorifikli Kasa, Kullanma Suyu Tankeri, Sıkıştırmasız Çöp Kasası, Kurs Otosu, Çeki Demiri İlavesi, Vinç Tadilatı, Gıda Tankeri, Çekiciye Tadilat, İlaçlama Tankeri, Çekiciden Kamyona Tadilat, İtfaiye Aracı, Transmikser, Beton Pompası, Kanal Açıcı, Kimyevi Madde Tankeri, Silo Aracı, İçme Suyu Tankeri, Sıkıştırmalı Çöp Kasası, Jeneratör, Minibüs, Otobüs, Lastik Tekerlekli Traktör, Yarı Römork Çekicisi, Römork Çekicisi, Her Türlü Motor Sınırlı Tadilat Bildirimi, Her Türlü Aracın Münferit Araç Uygunluk, Lastik Tekerlekli Tarım Römorku, Okul Taşıtı, Halk Otobüsü, Koltuk Sökümü, Koltuk İlavesi, Dingil Montesi, Dingil Sökümü, Kara Yolları Uygunluk Belgesi, İthal Araç Uygunluk Belgesi, TSE, TÜV-SÜD, Semi Treyler, Römork, Yarı Römork, CE Sistemleri Belgesi,TSE CE Deklarasyon, TÜRKAK Deklarasyon, Makine CE Sistemleri, ISO Belgesi, 9001, OHSAS, Tanker, Mikser, Damper, Vinç, Vidanjör, Tadilat, Proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Türkiyede geçen senelerdes birçok firma ISO 9001 belgesi almış omasına rağmen bu sistemi yürütememiştir sondönemlerde Türkak, Sanayi ve Ticaret bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü bu tür belge bazında kullanıma karşın harekete geçmişler ve sadece kağıt üstünde evrak olarak verilen belgeleri kabuletmemmektedir. ISO 9001 belgesi almak veya almış ama yürütülmesini yapmyan firmaların dikkatli tercihlerde bulunup sadece maliyet değil hizmet acısından bakmaları gerekmektedir bundan dolayı

Değerli Müşterimiz Size Daha Kaliteli ve Hızlı Hizmet Sunmak Amacı için bizi aramanız yeterli olaaktır.



2006/42/AT - Makine Emniyeti Yönetmeliği
Değerli Müşterimiz 2006/42/AT - Makine Emniyeti Yönetmeliği Araç Üst Yapısı ile doğrudan ilgilidir Türk Standartları Enstütüsünün Araç Projeler için Üst Yapı Uygunluk Beyanı Yazısı istemekte bu belgeye sahip olmayanların Münferit Araç Tadilat Projelerine izin vermemktedir
Ayrıca Araç Üstü Seri İmalat veya Tadilat almak istiyen firmalardanda Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı Bunu Şart Koşmuş lakin Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı Üst Yapı Ürünü için CE belgesini şart koşmuştur.  

Dayanak ve Kapsamlar

Yönetmelik, aşağıda belirtilenler harici, makineler ile emniyet parça ve parçalarını kapsamaktadır.
Bu Yönetmelik, makineler ile emniyet parçalarının arıza veya kötü çalışma durumlarında,bunların etkisine maruz kalan insanların sağlığına ve güvenliğine yönelik riskleri ortadan kaldırmaya yönelik bir güvenlik protokolüdür,
Yerine getirmek üzere piyasaya sunulan emniyet teçhizatlarını ve sistemleri de içine dahil eder.

Değerli Müşterimiz Size Daha Kaliteli ve Hızlı Hizmet Sunmak Amacı ile Kapsam dışı olan makineler ve emniyet parçaları ön bilgi olarak altta belirtilmiştir.

- Yüklerin indirilmesi,kaldırılması amaçlı kullanılan makineler ve güç kaynağı sadece doğrudan uygulanan insan gücü ile çalışan manuel olan sistemler.
- İnsan ile direk temas eden tıbbi kullanım yönelik makineler.
- Fuar alanlarında, eğlence parkları vb yerlerde kullanılan özel makineler.
- Buhar kazanları, tanklar ve basınçlı kaplar.
- Nükleer amaçlar için tasarımlanmış veya hizmete konulmuş, bozulmaları ve aksaklıklar nedeni ile radyoaktivite çıkaran makineler.
- Makinenin parçasını teşkil eden radyoaktif kaynaklar.
- Ateşli silahlar vb.
- Akar yakıt, benzin, mazot ve tehlikeli maddeler ve parlayıcı sıvılar için depolama tankları ve boru hatları.
- Karayolu, demiryolu hava veya su yolu şebekeleriyle taşınan.Yolcu (insan) nakli ve eşya nakli, maden çıkarma sanayisinde kullanılan, mahsus araçlar, taşıtlar ve bunların römorkları.
- Denizde hareket eden araçlar ve seyyar açık deniz donanımları ile bunların üzerindeki teçhizatlar.
- Teleferikler ve kişilerin kamuya açık ve/veya özel taşınmalarına mahsus kablolu taşıma hatları.
- Tarım ve orman traktörleri (74/150/AT  Lastik Tekerlekli Tarım ve Orman Traktörleri Tip Onayı Yönetmeliğinde TORTOY da tanımlanan)
-  Askeri ( askeri, sivil savunma ve polis kuvetleri vb için)  amaçlarla ve emniyeti sağlamak amacıyla tasarlanmış, inşa edilmiş, kullaılan makineler.
- 15° veya daha fazla bir açı ile yerleştirilmiş sabit raylar arasında hareket eden, kabine sahip insan ve eşya taşınmasına yönelik asansörler ile madenlerde kullanılan  yük ve insan kaldırmak için kullanılan tüm asansörler.
- Üzerlerinde küçük dişlilerin hareket ettiği ray kullanan insan taşıyıcı araçlar.

Makineler veya emniyet parçaları
Özel yönetmelikler kapsamında yer alması halinde  
Risklere karşı bu tür makinelere veya emniyet parçalarına uygulanmaz.

Makinelerde Elektirik ile ilgili kapsam  Elektrikli Teçhizat İle İlgili Yönetmelik (73/23/AT) ile ilgilidir
Durum ve koşullara göre üstteki bilgiler değişiklik gösterebilir.

Detaylı bilgi için Direktifi İndirin
Değerli Müşterimiz 2006/42/AT - Makine Emniyeti Yönetmeliği Araç Üst Yapsı ile doğrudan ilgilidir, diğer direkliflerden ayrı olarak link verilmiş fakat diger direktiflerle ilgili bilginiz olması açısından altta belirtilmiştir

2006/42/AT - 2006/42/EC Makine Emniyeti Yönetmeliği
93/15/AT Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

95/16/AT - 95/16/EC Asansör Yönetmeliği

2006/95/AT- 2006/95/EC Alçak Gerilim Yönetmeliği (LVD)

2004/22/AT Ölçü Aletleri

93/42/AT - 93/42/EEC Tıbbi Cihaz Yönetmeliği

92/42/AT Sıvı ve Gaz Yakıtlı Yeni Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmelik

90/384/AT - 90/384/EEC Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği

90/396/AT Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği

2000/9/AT - 2000/9/EC İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği

89/106/AT - 89/106/EEC Yapı Malzemeleri Yönetmeliği

2004/108/AT Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği

94/9/AT - 94/9/EC Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik

89/686/AT - 89/686/EEC Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

97/23/AT - 97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

1999/5/AT Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği

94/25/AT - 94/25/EC Gezi Tekneleri Yönetmeliği

87/404/AT - 87/404/EEC Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği

2009/48/EC Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik
ÜRÜN SORUMLULUĞU DİREKTİFİ GEREĞİ
Üretici firmalar ürettikleri ürünün sebep olabileceği zarar dahil olmak üzere ürettiği üründen tümüyle sorumludur. (85/374/ EEC). Belirlenmiş olan bu koşula göre üretici firma, kuruluş, fabrika veya bu türlü sorumlulukları alan hizmet şirketlerinin CE belgesi alması kendilerinin, müşterilerinin ve ürünlerinin kalitesini ve güvenceye almalarına yardımcı olur.

UYGUNLUK GÖSTERİMİ KONSEY KARARI
Direktif kapsamına giren ürünler için modüler sistem gereğince yapılan  d erlendirme sonucu ürünün ilgili direktife uygunluğunun gösterimi.(90/683/EEC)

CE UYGUNLUK İŞARETİ NEDİR?
CE İşareti, Avrupa Birliği sağlık, güvenlik ve çevre koruma yasalarıyla düzenlenen ürünlere uygulanmaktadır. CE Uygunluk İşareti yaklaşık 23 adet olan Yeni Yaklaşım Direktifleri (Teknik düzenlemeler) kapsamına giren ürünlere uygulanır. Avrupa Pazarında ürünlerini pazarlamak isteyen üreticiler için CE Uygunluk İşareti zorunludur. Aksi taktirde bu pazarda ürünlerinin üretimi ve satışı imkansızdır. Teknik düzenlemelere (direktiflere) uymayan ürünler Avrupa Birliği’ne üye ülke ve ilgili mevzuat uyumunu gerçekleştirmiş AB’ye aday ülkeler ile Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn pazarlarında yer alamaz. Ürün direktifteki şartları karşılıyor ve CE Uygunluk İşareti taşıyorsa, bu ülkeler söz konusu ürünün piyasaya girişinde veya tüketiciye sunulmasında yasak ve sınırlamalar getirmeyeceklerdir. Dolayısıyla CE Uygunluk İşareti Avrupa’da bir ürünün pasaportudur.

CE Uygunluk İşareti bir kalite işareti değildir. Ürünün kalitesinden ziyade ürünün güvenliğiyle İLGİLİDİR. CE İşareti, bir sistem belgelendirmesi değildir, bir ürün belgelendirmesidir. Çoğu kalite İŞARETİ bağlı olmasına rağmen CE Uygunluk İşareti ürün için zorunludur.

CE Fransızca “Conformité Européenné” ibaresinin kısaltılmış halidir. CE Uygunluk İşareti, üzerine iliştirildiği ürünün Avrupa Direktifleri ile düzenlenmiş mevzuatta belirlenen temel gereklere UYGUNLUĞU  ve bu uygunluğun bir onaylanmış kuruluş veya üreticinin kendisi tarafından DOĞRULUğunu ifade eder.

Temel gerekler ise ; ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan  ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması asgari güvenlik koşullarıdır.

CE UYGUNLUK İŞARETİ NİÇİN KULLANILMAKTADIR?
Avrupa Birliği ülkeleri 1957 yılında imzalanan Roma Anlaşması’ndan beri bir iç pazar oluşturmak için uğraşmışlardır. Oluşturulacak bu tek pazarda malların hizmetlerin, insanların ve sermayenin serbest olarak dolaşması sağlanacaktır. Malların serbest dolaşımı, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin kendi ulusal güvenlik ve sağlık koşullarını kendilerinin düzenlemesi erbestisi yüzünden uzun yıllar boyunca engellenmiştir. Farklı teknik ürün düzenlemeleri ve test prosedürleri Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında cari engellerin oluşmasına neden olmuş bu da tek pazar amacına ters üşmüştür. Sonuçta Avrupa Komisyonu, Avrupa Adalet Divanı’nın birçok kararından esinlenerek ye ülkelerin ulusal yasalarını uyumlaştırarak ticari engelleri kaldırmayı amaçlamıştır. Bu yumlaştırmanın sonuçlarından biri olan CE Uygunluk İşareti işlemleri aşağıdaki şekilde yürütülür.

CE UYGUNLUK İŞARETİNİN YARARLARI NELERDİR?
 Ülkelerin çeşitli üretim ve tüketim, sanayi ürünleri için düzenlenen mevzuatlar arasındaki farklılıklar giderilecektir.
 Üreticilerin maliyetini azaltır.
 Ürünlerin kalitesini arttırır. Dolayısıyla üretici ve tğketici arasında pozitif yönlü bir güven bağı oluşturur.
 Ürün yetkili kuruluşlarca kontrol edilebilir.
 Avrupa pazarında, CE Uygunluk İşareti ürün için bir çeşit ticari pasaporttur ve ürünlerin 28 Avrupa ülkesi ve AB’nin karşılıklı tanıma anlaşması olan ülkelerle arasında serbestçe dolaşmasını sağlar.
 Tüm Avrupa Ekonomik Alanı için, ürünlerin uyması gereken tek bir mevzuat ve temel gerekler mevcuttur. Bu alan içinde ulusal yasalar  geçerliliğini yitirmiştir ve tek mevzuat altında toplanmıştır. Bu nedenle ürünler farklı ulusaldüzenlemelere uymak zorunda değildir. Ülkelerin farklı mevzuatları ve aranan farklı şartları üreticiye ek bir maliyet getirmekteydi. Yeni Yaklaşım Direktifleri ya da CE direktiflerinin yardımıyla ulusal yasaların ve direktiflerin uyumlaşması ve teknik standartların karşılıklı olarak tanınması sağlanmaktadır, böylece üretici farklı pazarlar için ürünlerini şekillendirmek zorunda kalmamaktadır. Bu da üretici maliyetlerini düşürmektedir.Uyumlaştırma işlemleri sırasında direktifler yardımıyla tüm ürünlerin güvenlik seviyeleri düzenlenmiştir. Geçerli olan gereklere uyum, ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının da azalmasını sağlamıştır.

ÜRÜNÜM CE UYGUNLUK İŞARETİNİ GEREKTİRİYOR MU?
CE Uygunluk İşareti sadece Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) içindeki ülkelerde gereklidir. Avrupa Ekonomik Alanı, Avrupa Birliği’nin (EU) 25 üye ülkesi ülkesi Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Malta, Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Polonya, Slovakya ve Slovenya ile Avrupa Serbest Ticaret Alanı (EFTA) üyesi üç ülkeden; İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’dan oluşmaktadır. İsviçre EFTA üyesi olmamasına rağmen Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer almamaktadır.

ESKİ PROSEDÜRLERE GÖRE CE TAŞIMASI GEREKEN  ÜRÜNLER LİSTESİ

      

ÜRÜN ADI

       

Direktif

UYUMDAN         SORUMLU KURULUŞ

Genel    Olarak Kapsam Tanımı

KARŞILIK    GELEN
            TÜRK MEVZUATI

Elektrikli    Cihazlar İçin alçak gerilim direktifi

Low    voltage equipment
      (73/23/EEC;93/68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Bu direktif, AB    içerisinde pazarlanan tüm elektrikli cihaz ve ekipmanın, kurulması
      ve işletilmesi    esnasında kişilerin, hayvanların ve eşyaların güvenliğini sağlamak
      gerekliliğini    belirtir. Bu direktif kapsamındaki elektrikli cihazlar 50-1000 VAC
      veya 75-1500 VDC    gerilime sahiptirler. Alternatif akım için 50-1000 volt
      arasında, doğru akım    için 75-1500 volt arasında değişen gerilimlerde kullanılmak
      üzere    tasarımlanan elektrikli teçhizat

Belirli    Gerilim
      Sınırları    Dahilinde
      Kullanılmak    Üzere
      Tasarlanmış    Elektrikli
      Teçhizat    İle İlgili
      Yönetmelik

Basit basınçlı kaplar

Simple    pressure vessels
      (87/404/EEC; 90/488/EEC; 93/68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Bu direktife göre    basınçlı kaplar nitrojen-azot ve hava içeren ve yamnayan 0.5
      bardan yüksek iç    basınca sahip olan ve içine hava veya azot gazı konulmak üzere
      seri olarak üretilen    kaynaklı kaplardır. Bu direktifte yer alan bazı gereklilikler
      aşağıda yer    almaktadır;
      - Basınç altındaki    kabın dayanıklılığım sağlayan parçalar alaşımsız çelikten veya
      alaşımsız alüminyumdan    veya eskiyerek sertleşmiş olmayan alüminyum
      alaşımından    yapılmalıdır.
      - Kabın maksimum    çalışma basıncı 30 ban geçemez
      - Minimum çalışma    derecesi -50 °C altına düşemez ve maksimum çalışma
      derecesi çelik kaplar    için 300 11 C’yi alüminyum ve alüminyum alaşımlı kaplar için
      100    °C’yi geçemez.

Basit    Basınçlı Kaplar
      Yönetmeliği

Gaz yakan aletler

Gas    appliances (90/396
      /EEC;93/68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Cihazlar    olarak anılan: Yemek pişirme, ısınma, sıcak su elde etme, soğutma,
            aydınlatma    veya yıkama amacıyla kullanılan ve gerektiğinde, normal su sıcaklığı
            105°C    yi geçmeyen su elde etmek gibi amaçlarla kullanılan gaz yakarak çalışan
            cihazlar    veya cebri üflemeli brülörler ve bu brülörlerle teçhiz edilen ısıtma
            elemanları
            Donanımlar    olarak anılan: Cebri üflemeli brülörler ve bu tür brülörler ile teçhiz
            edilen    ısıtma elemanları dışında kalan, ticari amaçlarla kendi başına pazarlanan,
            gaz    yakan cihazlara takılmak üzere tasarımlanan veya monte edildiğinde böyle bir
            cihaz    meydana getiren emniyet, kontrol ve ayarlama teçhizatı ve bunların kısmi
            montajları

Gaz    Yakan Cihazlara
      Dair Yönetmelik

Sıcak su kazanları

Hot    water boilers (92/42
      /EEC;93/68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Nominal    çıkış gücü 4 kW - 400 kW arasında olan, sıvı veya gaz yakıtla çalışan ve
            yanma    sonucunda oluşan ısıyı suya iletmek için tasarlanmış brülöre bileşik ünite
            Cihaz    olarak adlandırılan: Bir brulorun monte edilmesi için tasarlanmış kazan
            gövdesini    veya kazana monte edilmek için tasarlanmış brülör

Yeni    Sıcak Su
      Kazanlarına    Dair
      Yönetmelik

Elektromanyetik
      uyumluluk

Electromagnetic    compatibility
      (89/336/EEC;92/31/EEC;
      93/68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Elektromanyetik    uyumsuzluk meydana getirebilecek veya perfonnansı bu tür bir
      uyumsuzluktan    etkilenebilecek elektrik ve/veya elektronik bileşenler içeren
      teçhizatlar veya    tesisatlar ile birlikte kullanılan bütün elektrik veya elektronik
      cihazlar. Cihaz    tarafından yaratılan elektromanyetik etki, radyo ve
      telekomünikasyon    ekipmanının ve diğer cihazlann çalışmasını etkilemeyecek
      düzeyde    olmalıdır.

Elektromanyetik
      Uyumluluk    Yönetmeliği

Makinalar

Machinery    (98/37/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Makinalar    olarak adlandırılan: En az bir parçası, uygun çalıştırıcı, kumanda ve güç
            devreleri    vasıtasıyla hareket eden muhtelif parça ve gruplardan oluşan, bir
            malzemeyi    işlemeye, taşımaya veya ambalajlamaya yarayan gereçleri; tek başına
            kullanıldığında    ulaşılan amacı sağlamak için, tek bir bütün olarak çalışmak üzere
            düzenlenen    ve kontrol edilen makinalar montajı, yedek parça veya gereç olmamak
            kaydıyla,    bir makinaya veya muhtelif makinalar grubuna veya bir traktöre
            kullanıcı    tarafından monte edilen ve bir makinamn işlevim değiştiren
            değiştirilebilir    teçhizat
            Emniyet    Akşamlan olarak adlandırılan: Değiştirilebilir teçhizat olmamak
            kaydıyla,    bir güvenlik işlevini gerçekleştirmek üzere makinadan ayn olarak
            piyasaya    arz edilen ve arızalanması veya hatalı çalışması durumunda, maruz kalan
            kişilerin    sağlık ve emniyetinin tehlike altına girdiği parçalar
            Bu    direktifteki güvenlik gereklilikleri; makinenin tasarımından kontrol-kumanda
            devrelerine    kadar güvenliğin sağlanması, risklerin belirlenmesi ile ilgilidir.

Makina    Emniyeti
      Yönetmeliği

Sivil    kullanım için
      patlayıcılar

Civil    explosives (93/15/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Sivil    amaçlı kullanılan patlayıcıları kapsayan direktif Birleşmiş Milletler’in
            patlayıcı    nitelikte görülen ve söz konusu tavsiyelerin 1 no.lu sınıfına giren
            materyaller    ve maddeler ile ilgili önerilerindeki olduğu gibi hazırlanmıştır. Bu
            öneriler,    Birleşmiş Milletler uzman heyeti tarafından hazırlanmıştır.

Sivil    Kullanım Amaçlı
      Patlayıcı    Maddelerin
      Belgelendirilmesi
      Piyasaya    Arzı ve
      Denetlenmesi    Hakkında
      Yönetmelik

Otomatik    olmayan
      tartı aletleri

Non-automatic    weighing
      instruments    (90/384/EEC;93
      /68/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Bu    direktif tüm otomatik olmayan tartı aletlerine ( ağırlık uygulayarak maddenin
            kütlesini    tespit eden ölçüm aletleri) uygulanır.
            Bir    cismin o cisme etkiyen yerçekimi kuvvetinden faydalanarak kütlesinin veya
            öteki    kütle ile ilgili büyüklüklerin, miktarların, parametrelerin veya özelliklerin
            tespitine    yarayan ve tartım işlemleri süresince bir kullanıcının müdahalesine
            ihtiyaç    duyulan ölçüm aletleri
            Direktifte    A ve B kategorisine giren aletler olarak bir ayınm yapılmıştır.

Otomatik    Olmayan Tartı
      Aletleri    Yönetmeliği

Patlayıcı    ortamlarda
      kullanılan    ekipmanlar

Equipment    and protective
      systems    intended for use in
      potentially    explosive
      atmospheres    (94/9/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Patlayıcı    ortamlarda kullanılan ekipman ve koruyucu malzemeler bu direktif
            kapsamı    içinde yer alır.
            Ekipmanlar    olarak anılan: Muhtemel potansiyel ortamlarda kullanılmak üzere
            tasarlanmış    makinalar, cihazlar, sabit ve ya taşınabilir aletler, kontrol
            bileşenleri(kendi    özerk(ayn) bir işlevi bulunmayan ekipmanın ve koruyucu
            sistemin    emniyetli çalışması için gerekli olan araçlar) ;ve muhtemel patlayıcı
            ortamlarda    (lokal veya fonksiyonel koşullardan dolayı meydana gelebilecek
            patlayıcı    ortam) ve ayn veya bileşik olarak, hammadde işlemesinde kullanılan ve
            kendi    tutuşma potansiyeli ile patlamaya yol açabilecek olan eneıjinin üretimi,
            taşınması,depolanması,    ölçümü, kontrolü ve dönüşümü için tasanmlanan teşhis ve
            korunma    sistemleri
            Koruyucu    sistemler olarak adlandınlan: Muhtemel patlayıcı ortamlarda
            kullanılmak    üzere oluşturulan; yeni başlayan patlamalan derhal durdurmaya
            ve/veya    patlama alevlerinin ve patlama basıncının etkisini sınırlandırmaya yarayan
            ve    bağımsız sistemler olarak kendi başlanna piyasaya arz edilen tasanm birimleri
            Muhtemel    patlayıcı ortamlar dışında kullanılmak üzere tasanmlanan fakat patlama
            riski    mile ilgili olarak ekipmanın veya koruyucu sistemin güvenliği için gerekli
            olan    veya bu güvenliğe katkıda bulunan Emniyet Araçlan, Kontrol Cihazlan ve
            Düzenleyici    Cihazlar (Regülatörler)

Muhtemel    Patlayıcı
      Ortamda    Kullanılan
      Teçhizat    ve Koruyucu
      Sistemlerle    İlgili
      Yönetmelik

Asansörler

Lifts    (95/16/EEC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Asansör    olarak anılan: Apartmanlarda ve inşaatlarda belirli seviyelerde hizmet
            veren,    esnek olmayan ve yatay düzleme 15°’den fazla bir açı oluşturan raylar
            boyunca    hareket eden bir kabine sahip olan ve kişilerin; kişilerin ve mallann; veya
            bir    kişinin zorlanmadan girebileceği bir kabine ve kolayca ulaşabileceği bir
            kumandaya    sahip olması halinde sadece mallann taşınmasının amaçlandığı tertibat
            Aym    zamanda bu tür asansörlerde kullanılan parçalann güvenliği ile de ilgilidir.
            Bunlar,    güvenlik parçalan, asansör iniş kapılannda kullanılan mekanizmalar,
            asansör    kabinleri, aşın hız kontrol mekanizması, eneıji depolayıcı amortisörler,
            eneıji    yayıcı amortisörler, elektrikli güvenlik cihazlandır.

Asansör    Yönetmeliği

Dondurucular

Household    electric
      refrigerators,    freezers and
      combinations    (96/57/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

 

Ev    Tipi Elektrikli
      Buzdolapları,
      Dondurucular    ve
      Kombinasyonlarının
      Enerji    Verimlilik
      Şartları    ile İlgili
      Yönetmelik

Basınçlı    kaplar

Pressure    equipment
      (97/23/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

Bu    direktif basınçlı ekipmanının tasarım ve üretiminde uygulanır ve normal
            atmosferik    basıncın maksimum 0.5 bar üzerinde PS basıncına sahip ekipman ve
            parçalan    için geçerlidir.
            Kaplar*    olarak anılan: Diğer ekipmanla bağlantı noktasına kadar doğrudan ekler
            dahil    basınç altında akışkanlan içermek için tasarlanmış ve imal edilmiş hazneler
            Boru    Donanımı* olarak anılan: Bir basınç sistemi içerisinde entegrasyon için
            birbirine    bağlandığı zaman akışkanlann taşınması için tasarlanmış olan boru
            Emniyet    aksesuarlan* olarak adlandınlan: Basınçlı ekipmanlan izin verilen
            limitlerin    aşılmasına karşı korumak için tasarlanmış cihazlar
            Basınçlı    aksesuarlar* olarak adlandınlan: İşlevsel fonksiyona sahip olan ve basınç
            taşıyan    hazneleri bulunan cihazlar
            Montajlar    (donanımlar)* olarak adlandınlan: Üretici tarafından, entegre ve
            fonksiyonel    bir bütün oluşturması için montajı yapılmış olan basınçlı ekipmanın
            çeşitli    parçalan
            *    Azami izin verilebilir PS basıncı 0.5 bar’dan büyük olmak şartıyla

Basınçlı    Ekipmanlar
      Yönetmeliği

Açık    havada
      kullanılan
      ekipmandan    çevreye
      yayılan    gürültü

Noise    emission in the
      environment    by equipment for
      use    outdoors (2000/14)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

 

Açık    Alanda Kullanılan
      Teçhizat    Tarafından
      Oluşturulan    Çevredeki
      Gürültü    Emisyonu İle
      İlgili    Yönetmelik

Floresan    lambalarda
      enerji    etkinliği

Energy    efficiency
      requirements    for ballast for
      fluorescent    lighting
      (2000/55/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

 

Florasan    Aydınlatma
      Balastlarının    Enerji
      Verimliliği    İle İlgili
      Yönetmelik

Vücuda
      yerleştirilebilir    aktif
      tıbbi    cihazlar

Active    implantable medical
      devices    (90/385/EEC;93
      /42/EEC;    93/68/EEC)

Sağlık    Bakanlığı

Bu    direktif, vücuda yerleştirilebilen aktif nakledilebilir cihazlara uygulanır.
            ‘Aktif’    ; elektrik eneıjisi ile çalışan veya doğrudan insan vücudu ve yerçekimi ile
            oluşan    gücün dışındaki eneıji ile çalışan anlamına gelir.
            “Nakledilebilir”    ; insan vücuduna uygulanan cerrahi ve tıbbi müdahalerde
            kullanılan    cihazlar anlamına gelir.
            İnsanlarda    belirli bazı amaçlar (bir hastalığın teşhisi, kontrol altında tutulması,
            izlenmesi,    tedavisi gibi) için kullanılmak üzere tasarımlanan, tek başına veya
            başka    cihazlarla ve sistemlerle (amaçlanan işlevin yerine getirilebilmesi için
            gerekli    aksesuarlar veya bilgisayar yazılımı da dahil) birlikte kullanılabilen,    dışsal
            bir    eneıji kaynağı ile çalışabilen, tamamı veya bir kısmı tıbbi veya cerrahi bir
            müdahale    ile insan vücuduna, doğal bir vücut girişine veya boşluğuna yerleştirilen
            ve    yerleştirildiği yerde kalması gereken araç, alet,cihaz,mateıyal veya öteki    başka
            maddeler

Vücuda
      Yerleştirilebilir    Aktif
      Tıbbi    Cihazlar
      Yönetmeliği

Tıbbi    cihazlar

Medical    devices (93/42
      /EEC;98/79/EC)

Sağlık    Bakanlığı

Bu    direktif tıbbi cihazların yapısı ve tasarımı ile ilgili genel koşullan
            düzenlemektedir.    Direktif aktif nakledilebilir tıbbi cihazlar haricindeki tüm tıbbi
            cihazlar    için geçerlidir.
            Cihaz    olarak anılan: İnsanda kullamldıklannda asli fonksiyonunu, farmakolojik,
            immünolojik    veya metabolik etkilerle sağlamayan, insan üzerinde bir hastalığın,
            teşhisi,    kontrol altında tutulması izlenmesi ve tedavisi gibi belli amaçlar için
            üretilen    her türlü araç,alet, cihaz, materyal veya öteki başka maddeler
            Aksesuar    olarak adlandınlan: Kendi başına tıbbi cihaz sayılmayan fakat cihazla
            birlikte    ve uyum içinde kullanılmak amacıyla üretilen parçayı veya parçalan

Tıbbi    Cihaz
      Yönetmeliği

In vitro    tıbbi tanı
      cihazları

In    vitro diagnostic medical
      devices    (98/79/EC)

Sağlık    Bakanlığı

Bu    direktifteki tanımlamalar tıbbı cihazlar direktifindeki tanımlamalarla    aymdır.
            Bu    direktife göre, vitro teşhis tıbbı cihazı insan vücudundan alınan bir parçamn
            (örnek)    teşhisinde kullanılan bir kimyasal (reagent), bir kimyasal ürün, biı
            kalibratör,    bir kontrol malzemesi, bir alet, bir aygıt, bir cihaz veya ekipmandır.
            İnsanlarda    belirli bazı amaçla r(bir hastalığın teşhisi, kontrol altında tutulması,
            izlenmesi,    tedavisi, hafifletilmesi gibi) için kullanılmak üzere tasanmlanan, tek
            başına    veya başka cihazlarla ve sistemlerle(amaçlanan işlevin yerine
            getirilebilmesi    için gerekli aksesuarlar veya bilgisayar yazılımı da dahil) birlikte
            kullanılabilen,    insanda kullanıldıklannda asli işlevim farmakolojik, immünolojik
            veya    metabolik etkilerle sağlamayan, tek başına veya birlikte kullanılmasına
            bakılmaksızın,    in vitro tıbbî tam işlemleri için insan vücudundan alman örneklerin
            incelenmesi    amacıyla tasarlanan, ayıraç (reaktif), ayıraç ürünü, kalibratör, kontrol
            materyali,    kit, araç, gereç, ekipman veya sistem
            Özellikle    in vitro tam işlemlerinde yukandakilerle birlikte kullanılmak üzere
            tasarlanmış    aksesuarlar

Vücut    Dışında
      Kullanılan    Tıbbi Tanı
      Cihazları    Yönetmeliği

Oyuncaklar

Toys    (88/378/EEC;93
      /68/EEC)

Sağlık    Bakanlığı

Oyuncakların güvenliği    direktifi, 14 yaşından küçük çocukların oyunlarında
      kullanılmak    üzere tasarlanmış malzeme ve ürünlerle ilgilidir.

Oyuncaklar    Hakkında
      Yönetmelik

Gezi    amaçlı tekneler

Recreational    craft (94/25/EC)

Denizcilik    Müsteşarlığı

Tam    boyu 2.5m ile 24m arasında olan; bu boyu uygun uyumlaştınlmış standarta
            göre    ölçülmüş olan ve spor ve gezi amaçlı olarak tasanmlanmış olan tekneler
            Gövde    ve/veya bir veya daha fazla bileşenden oluşan kısmen tamamlanmış
            tekneler
            Bu    direktif aym zamanda aşağıdaki ürünleri de kapsar.
            -    Gemi içinde ve kıç tarafında yer alan ateşleme-koruma ekipmanı
            -    Dıştan takma motorlar için başlatma düzeni koruma cihazlan
            -    Gemi dümenleri, dümen mekanizması ve kablo bağlantılan
            -    Yakıt depolan ve hortumlan
            -    Hazır ambar ve lombar kapaklan

Gezi    Tekneleri
      Yönetmeliği

İnşaat    malzemeleri

Construction    products
      (89/106/EEC;93/68/EEC)

Bayındırlık    ve İskan
      Bakanlığı

Yapı ve diğer inşaat    mühendisliği işlerim içermek üzere tüm işlerde daimi olarak
      kullanılmak amacıyla    üretilen malzemeleri kapsar. İnşaat ürünleri; direktifteki ana
      koşullara uygun olarak    yapılan inşaat işlerinde kullanılan prefabrik sistemler,
      tesisatın    malzemeleri ve parçalandır.

Yapı    Malzemeleri
      Yönetmeliği

Kişisel    korunma
      donanımları

Personal    protective
      equipment    (89/686/EEC;93
      /68/EEC;    93/95/EEC;
      96/58/EEC)

Çalışma    ve Sosyal
      Güvenlik    Bakanlığı

Bu    direktif, çalışma ortamında sağlık ve güvenlik risklerine karşı koruma
            amacıyla    tasarlanmış kişisel giysi ve eşyalarla ilgilidir.
            Bir    veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak için    kişilerce
            giyilmek,    takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış alet veya araçlar
            Kişiyi    aynı anda bir veya daha fazla tehlikeye karşı korumak amacıyla üretici
            tarafından    bir bütün haline getirilmiş bir çok alet veya araçtan oluşan bütün
            Belirli    bir faaliyetin yapılması için koruma amacı olmaksızın taşınan veya giyilen
            donanımla    birlikte kullanılan, ayrılabilir veya ayrılamaz nitelikteki koruyucu alet
            veya    araçlar
            Kişisel    Koruyucu Donanımın işlevsel bir şekilde çalışması için gerekli olan ve
            sadece    bu tür donanımlarla birlikte kullanılabilen değiştirilebilir parçalar

 

Radyo    ve
      telekomünikasyon
      terminal    cihazları

Radio    and
      telecommunications    terminal
      equipment    (99/5/EC)

Tele-komünikasyon
      Kurumu

Sadece    alma veya hem alma hem gönderme ve yahut da sadece gönderme, uydular
            veya    öteki uzayda yerleşik sistemler yoluyla iletilen telsiz sinyalleri özelliğine
            sahip    olan verileri göndermek, işlemek veya almak için ulusal telekomünikasyon
            şebekesine    bağlanmak üzere tasarlanmış ekipman

Telsiz    ve
      Telekomünikasyon
      Terminal    Ekipmanları
      Yönetmeliği

Yolcu    taşıma amaçlı
      kablo    üzerinde
      hareket    eden araçlar

Cableway    installations
      designed    to carry persons
      (2000/9/EC)

Sanayi    ve Ticaret
      Bakanlığı

 

 

 Yukarıdaki tablolarda bulunan sınıflandırmalara ait ürünleriniz  mevcut ise CE Belgesi almak zorundasınız. Bu durumda yapmanız gereken PEGEM  Mühendislik İle iletişime geçiyorsunuz ve biz sizin adınıza gerekli işlemleri  gerçekleştiriyoruz. Sıralamalar şu şekilde olacaktır:

  1-  Pegem Mühendisliğe ürünün tüm teknik özelliklerini bildiriyorsunuz.
  2-  Danışmanlarımız ürünün hangi direktiflere gireceğini tespit ediyor.
  3-  Ürünün gireceği testler belirleniyor.
  4-  Danışmanlarımız ürünün teknik dosya hazırlanmaya başlanır.
  5-  Pegem Mühendislik, müşterisi için en uygun test koşullarını sağlayacak olan  test laboratuvarını seçiyor. Bu aşamada test laboratuvarının mutlaka CE  alanında onaylanmış bir laboratuvar olması gerekiyor.
  6-  Ürün, belirlenen testlere giriyor.
  7-  Testlerden geçemeyen ürünlerin uygunsuzlukları, üretici firmaya bildiriliyor ve  iyileştirmelerin yapılması isteniyor. Bu aşamada üretici firma bu düzeltmeleri  yapmak zorunda. Aksi takdirde testlerde uygun görülmeyen hiçbir ürün CE  işaretine sahip olamaz.
  8-  Testlerde uygun görüleren ürünlerin raporları teknik dosyaya eklenir.
  9-  Pegem Mühendislik, teknik dosya ve test raporlarıyla birlikte belgelendirme  işlemlerine başlar. CE belgelendirme yetkisine sahip bir kuruluş henüz  olmamakla birlikte TÜRKAK´ın başvurusu sonuçlanmak üzeredir. Ayrıca AB´deki  Notified Body (Onaylanmış Kuruluş) firmaların temsilciliğine sahip firmalar CE  sertifikasını verebilmektedirler.
  10-  Ürün için CE belgesi alındıktan sonra, üretici firmaya düşen görev bu işareti  ürünlerine iliştirmektir. Ürünün belli yerlerine bu işaretin konulması  gerekmektedir.

PAZARLAMA  FİRMASI için, ürün ithal ediliyor ve ürün CE işaretine sahip  olmayabilir. Firmanız ürünü AB ülkelerine ihraç ederken CE belgesine ihtiyaç  duyuyor. Çünkü bu belge olmadan ihracatı yapmanın imkanı yok. Bunu çözmenin iki  yolu bulunuyor.

1-  İthal ettiğiniz üretici firmadan, ürüne CE markalaması yapmasını  isteyebilirsiniz.
 2-  Ürüne, pazarlama firması olarak siz, CE markalama işlemlerini yaptırırsınız.  Elbette bu takdirde işlemlerin maliyetini
  Türkiye´deki  pazarlama firması üstlenmek durumunda kalıyor. Yine de KOSGEB test ve  danışmanlık desteklerinden faydalanarak bu maliyeti oldukça düşürebilirsiniz.
  Pazarlama  firmaları için de, ürünün CE markalama işlemleri üretici firmaların izlediği  yolla aynıdır.

CE  Markalama konusunda karşılaşılan en önemli problem

Sırf  maliyeti düşürmek için ürünü gerekli testlere sokmayan firmaların aldıkları CE  işareti ihraacat aşamasında büyük problem olmaktadır. Zira siz ürünü ihraç  ederken ürünün CE raporlarınıda müşterinize göndermek durumundasınız. Bu  raporda da ürünün girdiği testler görülmektedir. Eğer ki ürün
  gerekli  testlere sokulmamışsa müşteriniz ürünü geri çevirir. Ülkemizde bu sorunla  karşılaşan bir çok firma bulunmaktadır. Bu durum firmalara sonradan ek bir  külfet ve maliyet getirmektedir. Ve işin başında maliyetleri azda olsa  düşürmeye çalışan firmalar daha sonra bunun kat be katını ödemek zorunda  kalıyorlar.

CE Yol Haritası
    tip onay

 

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Uluslararası ticareti kolaylaştırıcı gelişmelerin ve tedbirlerin  hız kazandığı dünyamızda, ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde,  uygunluk değerlendirmesi hizmetlerine nitelik kazandırmak ve yaygınlaştırmak  amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 4 Kasım 1999 tarihinde Resmi  Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4457 sayılı Kanunla kurulmuştur.  Bu kanun ile; laboratuvar, belgelendirme ve  muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite  etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre  faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve  laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etme  görevi TÜRKAK’a verilmiştir.  TÜRKAK’ın  gerçekleştirdiği akreditasyon işlemleri uluslararası standardlar esas alınarak  gerçekleştirilmektedir.

Bu standardlar;

     
  • Laboratuvar hizmeti veren kuruluşlar için : TS EN ISO/IEC 17025,
  •  
  • Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi yapan kuruluşlar için : TS  EN 45012,
  •  
  • Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirmesi yapan kuruluşlar için :  ISO/GUIDE 66
  •  
  • Ürün Belgelendirme Kuruluşları için : TS EN 45011,
  •  
  • Personel Belgelendirme Kuruluşları için : TS EN 45013’tür. Muayene  kuruluşları için : TS EN 45004,
LABORATUVAR AKREDİTASYONU
  Akredite bir laboratuvar kullanmak, aşağıdaki faydaları sağlar;

• Önemli  analizlerin sonuçlarını ortaya koyan verilerin güvenilirliği tesis edilir.

• İnsan  sağlığı, güvenliği ve çevre korumaya ilişkin teşhis ve hükümlerin belirsizliği  azalır.

• Akreditasyon  markalı deney/ölçüm raporları halkın güvenini arttırır.

• Yapılan  denetimlerin kesin sonuçlara bağlanması sayesinde tekrar edilmesi gereken  işlemler azalır.

Bir laboratuvar TSE EN ISO/IEC 17025:2000 numaralı standarda  uygunluğu sağlamakla akreditasyona hazır hale gelmektedir.Ancak, bu  standartlara ilave olarak laboratuvarların çalışma sahasıyla ilgili ek  kriterleri içeren dokümanlar da vardır. Ek kriterler Avrupa Akreditasyon  Birliği (EA) tarafından laboratuvarların çalışma alanlarına göre ayrı ayrı  hazırlanmıştır. Adı geçen standart ve ek kriterleri laboratuvarların  bünyelerine ne şekilde uygulayacakları hususunda EA tarafından rehber  dokümanlar hazırlanmış ve bu dokümanlar tarafların kullanımına sunulmuştur.  Laboratuvar akreditasyonuyla ilgilenen tarafların akreditasyona hazırlık  sürecinde bunlardan istifade etmesi mutlak surette tavsiye edilmektedir.

ÜRÜN  BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONU

Ürün Belgelendirme, genellikle seri olarak üretilen, bazı hallerde  ise bir parti teşkil eden ürünün belirli standardlara ve teknik düzenlemelere  uygunluğunu gösteren imalatçıların belgelendirilmesi prosesidir. Ürün  belgelendirme genellikle ürünler için belirli güvenlik şartları ile kullanılır.  Bütün şartlar karşılanırsa imalatçılar ürün belgelendirme işaretini kullanmaya  hak kazanırlar.
  Ürün belgelendirme kuruluşları, imalatçılara ürün sertifikası veya  işareti kullanma izni verirler. İmalatçılar, ürünleri üzerinde bir uygunluk  işareti göstermede yetkilendirirler veya ürünlerinin belirli şartlara uyduğunu  gösteren sertifikalar yayınlarlar.
  Ürün Belgelendirmesi, ürün prosesi, ürün partileri denetimi yapan  kuruluşlar, başvurdukları takdirde TS EN 45011 Standardının şartlarına uygunluk  bakımından TÜRKAK tarafından denetlenerek yeterlilikleri onaylanmaktadır.

KALİTE SİSTEMİ BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONU

ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi; kalitenin güvence altına alınması  ile ilgili olarak işletmenin tüm bölümlerinin sorumluluk taşıdığı gerçeğinden  hareketle, tasarımdan satış sonrası hizmete kadar her aşamada gerekli teknik ve  organizasyonel tedbirler yardımı ile rasyonel bir çalışma süreci sağlayarak  hata olasılığını ortadan kaldıran ve kendini denetleyen bir sitemi ortaya  koymaktadır.

Uluslararası ticarette anahtar rolü sağlaması bakımından ISO 9000  standardına sahip olmanın sağladığı yararların başında; küreselleşme eğiliminin  giderek hızlandığı küçülen dünyamızın uluslararası ticarette yer alabilmek için  uluslararası standardlarda mal veya hizmet üretilmekte olduğunun  belgelenmesinin taşıdığı önemin büyüklüğü gelmektedir. ISO 9000 standardına  sahip olmak bu açıdan bir referans niteliği taşımaktadır. Uluslararası  standardlar kuruluşunun onaylayarak kabul ettiği ISO 9000 standardına sahip  olan işletmeler açısından böylece uluslararası düzeyde bir kimliğe ulaşma ve  dolayısıyla ürün ve hizmetlerin uluslararası anlamda kabul görmesi imkanı  olacaktır. İşte bu aşamada Akreditasyonun önemi devreye girmektedir.