CE Belgesi Almak İçin - Pegem Mühendislik Ankara
CE Belgesi Almak İçin

  1-  Pegem Mühendisliğe ürünün tüm teknik özelliklerini bildiriyorsunuz.
  2-  Danışmanlarımız ürünün hangi direktiflere gireceğini tespit ediyor.
  3-  Ürünün gireceği testler belirleniyor.
  4-  Danışmanlarımız ürünün teknik dosya hazırlanmaya başlanır.
  5-  Pegem Mühendislik, müşterisi için en uygun test koşullarını sağlayacak olan  test laboratuvarını seçiyor. Bu aşamada test laboratuvarının mutlaka CE  alanında onaylanmış bir laboratuvar olması gerekiyor.
  6-  Ürün, belirlenen testlere giriyor.
  7-  Testlerden geçemeyen ürünlerin uygunsuzlukları, üretici firmaya bildiriliyor ve  iyileştirmelerin yapılması isteniyor. Bu aşamada üretici firma bu düzeltmeleri  yapmak zorunda. Aksi takdirde testlerde uygun görülmeyen hiçbir ürün CE  işaretine sahip olamaz.
  8-  Testlerde uygun görüleren ürünlerin raporları teknik dosyaya eklenir.
  9-  Pegem Mühendislik, teknik dosya ve test raporlarıyla birlikte belgelendirme  işlemlerine başlar. CE belgelendirme yetkisine sahip bir kuruluş henüz  olmamakla birlikte TÜRKAK´ın başvurusu sonuçlanmak üzeredir. Ayrıca AB´deki  Notified Body (Onaylanmış Kuruluş) firmaların temsilciliğine sahip firmalar CE  sertifikasını verebilmektedirler.
  10-  Ürün için CE belgesi alındıktan sonra, üretici firmaya düşen görev bu işareti  ürünlerine iliştirmektir. Ürünün belli yerlerine bu işaretin konulması  gerekmektedir.

PAZARLAMA  FİRMASI için, ürün ithal ediliyor ve ürün CE işaretine sahip  olmayabilir. Firmanız ürünü AB ülkelerine ihraç ederken CE belgesine ihtiyaç  duyuyor. Çünkü bu belge olmadan ihracatı yapmanın imkanı yok. Bunu çözmenin iki  yolu bulunuyor.

1-  İthal ettiğiniz üretici firmadan, ürüne CE markalaması yapmasını  isteyebilirsiniz.
 2-  Ürüne, pazarlama firması olarak siz, CE markalama işlemlerini yaptırırsınız.  Elbette bu takdirde işlemlerin maliyetini
  Türkiye´deki  pazarlama firması üstlenmek durumunda kalıyor. Yine de KOSGEB test ve  danışmanlık desteklerinden faydalanarak bu maliyeti oldukça düşürebilirsiniz.
  Pazarlama  firmaları için de, ürünün CE markalama işlemleri üretici firmaların izlediği  yolla aynıdır.

CE  Markalama konusunda karşılaşılan en önemli problem

Sırf  maliyeti düşürmek için ürünü gerekli testlere sokmayan firmaların aldıkları CE  işareti ihraacat aşamasında büyük problem olmaktadır. Zira siz ürünü ihraç  ederken ürünün CE raporlarınıda müşterinize göndermek durumundasınız. Bu  raporda da ürünün girdiği testler görülmektedir. Eğer ki ürün
  gerekli  testlere sokulmamışsa müşteriniz ürünü geri çevirir. Ülkemizde bu sorunla  karşılaşan bir çok firma bulunmaktadır. Bu durum firmalara sonradan ek bir  külfet ve maliyet getirmektedir. Ve işin başında maliyetleri azda olsa  düşürmeye çalışan firmalar daha sonra bunun kat be katını ödemek zorunda  kalıyorlar.

CE Yol Haritası
    tip onay

 

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Uluslararası ticareti kolaylaştırıcı gelişmelerin ve tedbirlerin  hız kazandığı dünyamızda, ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde,  uygunluk değerlendirmesi hizmetlerine nitelik kazandırmak ve yaygınlaştırmak  amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 4 Kasım 1999 tarihinde Resmi  Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4457 sayılı Kanunla kurulmuştur.  Bu kanun ile; laboratuvar, belgelendirme ve  muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite  etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre  faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve  laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etme  görevi TÜRKAK’a verilmiştir.  TÜRKAK’ın  gerçekleştirdiği akreditasyon işlemleri uluslararası standardlar esas alınarak  gerçekleştirilmektedir.

Bu standardlar;

     
  • Laboratuvar hizmeti veren kuruluşlar için : TS EN ISO/IEC 17025,
  •  
  • Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi yapan kuruluşlar için : TS  EN 45012,
  •  
  • Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirmesi yapan kuruluşlar için :  ISO/GUIDE 66
  •  
  • Ürün Belgelendirme Kuruluşları için : TS EN 45011,
  •  
  • Personel Belgelendirme Kuruluşları için : TS EN 45013’tür. Muayene  kuruluşları için : TS EN 45004,
LABORATUVAR AKREDİTASYONU
  Akredite bir laboratuvar kullanmak, aşağıdaki faydaları sağlar;

• Önemli  analizlerin sonuçlarını ortaya koyan verilerin güvenilirliği tesis edilir.

• İnsan  sağlığı, güvenliği ve çevre korumaya ilişkin teşhis ve hükümlerin belirsizliği  azalır.

• Akreditasyon  markalı deney/ölçüm raporları halkın güvenini arttırır.

• Yapılan  denetimlerin kesin sonuçlara bağlanması sayesinde tekrar edilmesi gereken  işlemler azalır.

Bir laboratuvar TSE EN ISO/IEC 17025:2000 numaralı standarda  uygunluğu sağlamakla akreditasyona hazır hale gelmektedir.Ancak, bu  standartlara ilave olarak laboratuvarların çalışma sahasıyla ilgili ek  kriterleri içeren dokümanlar da vardır. Ek kriterler Avrupa Akreditasyon  Birliği (EA) tarafından laboratuvarların çalışma alanlarına göre ayrı ayrı  hazırlanmıştır. Adı geçen standart ve ek kriterleri laboratuvarların  bünyelerine ne şekilde uygulayacakları hususunda EA tarafından rehber  dokümanlar hazırlanmış ve bu dokümanlar tarafların kullanımına sunulmuştur.  Laboratuvar akreditasyonuyla ilgilenen tarafların akreditasyona hazırlık  sürecinde bunlardan istifade etmesi mutlak surette tavsiye edilmektedir.

ÜRÜN  BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONU

Ürün Belgelendirme, genellikle seri olarak üretilen, bazı hallerde  ise bir parti teşkil eden ürünün belirli standardlara ve teknik düzenlemelere  uygunluğunu gösteren imalatçıların belgelendirilmesi prosesidir. Ürün  belgelendirme genellikle ürünler için belirli güvenlik şartları ile kullanılır.  Bütün şartlar karşılanırsa imalatçılar ürün belgelendirme işaretini kullanmaya  hak kazanırlar.
  Ürün belgelendirme kuruluşları, imalatçılara ürün sertifikası veya  işareti kullanma izni verirler. İmalatçılar, ürünleri üzerinde bir uygunluk  işareti göstermede yetkilendirirler veya ürünlerinin belirli şartlara uyduğunu  gösteren sertifikalar yayınlarlar.
  Ürün Belgelendirmesi, ürün prosesi, ürün partileri denetimi yapan  kuruluşlar, başvurdukları takdirde TS EN 45011 Standardının şartlarına uygunluk  bakımından TÜRKAK tarafından denetlenerek yeterlilikleri onaylanmaktadır.

KALİTE SİSTEMİ BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONU

ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi; kalitenin güvence altına alınması  ile ilgili olarak işletmenin tüm bölümlerinin sorumluluk taşıdığı gerçeğinden  hareketle, tasarımdan satış sonrası hizmete kadar her aşamada gerekli teknik ve  organizasyonel tedbirler yardımı ile rasyonel bir çalışma süreci sağlayarak  hata olasılığını ortadan kaldıran ve kendini denetleyen bir sitemi ortaya  koymaktadır.

Uluslararası ticarette anahtar rolü sağlaması bakımından ISO 9000  standardına sahip olmanın sağladığı yararların başında; küreselleşme eğiliminin  giderek hızlandığı küçülen dünyamızın uluslararası ticarette yer alabilmek için  uluslararası standardlarda mal veya hizmet üretilmekte olduğunun  belgelenmesinin taşıdığı önemin büyüklüğü gelmektedir. ISO 9000 standardına  sahip olmak bu açıdan bir referans niteliği taşımaktadır. Uluslararası  standardlar kuruluşunun onaylayarak kabul ettiği ISO 9000 standardına sahip  olan işletmeler açısından böylece uluslararası düzeyde bir kimliğe ulaşma ve  dolayısıyla ürün ve hizmetlerin uluslararası anlamda kabul görmesi imkanı  olacaktır. İşte bu aşamada Akreditasyonun önemi devreye girmektedir.